Dienend-leiderschap: Keihard?

Ik hoor het vaak bij introductiesessie. “Dat dienend-leiderschap, dat is toch veel te soft, we moeten ook resultaten boeken. Gaat dat samen?” Of: “Dat zijn van die leiders die vooral de sfeer proberen goed te houden en aardig doen, daar hebben we toch niets aan?” Of: “Ik heb wel wat beters te doen dan mijn mensen de hele dag te (be)dienen.”

Vraag jij je dit ook af? Lees dan vooral verder, want vooraanstaande managementdenkers zeggen toch echt dat dienend-leiderschap de meest effectieve en succesvolle vorm van leiderschap is. Wellicht tot op heden ook de minst begrepen? Of het meest uitdagend om vorm te geven?

“Kun je met dienend-leiderschap resultaten boeken?”

Toen ik in 2005 mij ging richten op dienend-leiderschap, deed ik dat vanuit het perspectief van leiderschap. Een veel gebruikte wetenschappelijk definitie van leiderschap is: “Leiderschap is een proces van sociale beïnvloeding waarbij een persoon in staat is de steun van anderen te krijgen om een taak te volbrengen.” (Yukl, 2013)

Mijn uitleg: Een leider heeft een doel en maakt mensen enthousiast (of dwingt ze) zich daarvoor in te zetten.

“Leiders hebben een inspirerend doel.”

Dienend-leiderschap gaat verder. Mijn definitie van dienend-leiderschap was in 2009: “Een dienend-leider stelt de belangen van anderen op de eerste plaats, heeft de wijsheid om te zien wat nodig is, de capaciteiten om daar iets mee te doen en de moed om daarnaar te handelen.” Het is menselijk en betekenisvol leiderschap.

Een dienend-leider heeft lef en staat ergens voor. ‘De wijsheid om te zien wat nodig is’ gaat over een heldere, zinvolle visie. Het gaat ook over duidelijke rollen, taken, verantwoordelijkheden en wat mensen nodig hebben om die met plezier goed te kunnen vervullen. Dienend-leiderschap gaat er dus om dat je er als leider voor zorgt dat iedereen weet hoe hij zijn steentje bij draagt aan de mooie missie van je bedrijf.

“Dienend-leiders hebben lef;
ze staan en gaan ergens voor.”

Echt dienen vraagt dus meer van een leider dan luisteren met volle aandacht, vragen stellen, complimenten geven, een opleiding mogelijk maken of iemand anderszins meer middelen of mogelijkheden geven.

Echt dienen betekent ook: een heldere visie en kaders communiceren, de normen bij de waarden hanteren, mensen verantwoordelijk houden voor resultaten en gemaakte afspraken, feedback geven op gedrag, een tegengesteld perspectief uiten of soms zelfs iemand ontslaan (“I love you, but I fire you”, James Autry).

“Dienend-leiden is meer dan luisteren.”

In een ander blog schreef ik vanwege bovenstaande dat er mensen zijn die ‘(denken te) dienen’. Waarom? Een gebrek aan leiderschap is dus absoluut niet dienend. Wanneer je alles voor je mensen oplost, steeds dingen door de vingers ziet en constructieve conflicten uit de weggaat, help je mensen niet om te groeien.

“Een gebrek aan leiderschap is niet dienend.”

Groei vindt plaats buiten de comfortzone. Dus als je mensen niet aanspreekt op wangedrag, het niet nakomen van afspraken of matige resultaten, draag je niet bij aan hun groei (en al helemaal niet aan de groei van je team of bedrijf). Dienend-leiderschap is dus keihard. Maar wel met hart! ‘Tough love zoals ze in het Engels zeggen. Lees hier meer daarover. 

“Dienend-leiderschap is hard met hart.”

Met hart hard zijn bereik je resultaten. Soms wat langzamer dan wanneer je vanuit angst mensen in beweging zou krijgen; door dreiging komen mensen namelijk meestal wat sneller bewegen dan door inspiratie. Maar een dienend-leider brandt mensen niet op, zorgt voor ontwikkeling en maakt mensen zelfredzaam voor de lange termijn. Altijd wel met oog voor korte-termijn-resultaten.

“Hoe hard draag jij bij aan de groei van anderen?”

Nu eerst een vraag aan jou. Hoe hard draag jij bij aan de groei van anderen?

“Inspireer je ons met jouw inzichten?”

Laat je (hieronder) weten hoe dit inzicht je verder helpt?

Heb je er nog vragen over? Dat lezen wij (Team Redpoint Company) ook graag.

“Wil je meer inspiratie/informatie?”

De online training dienend-leiderschap kun je ieder moment volgen in je eigen tijd en tempo. Wil je sparren met gelijkgestemden, een stok achter de deur en extra begeleiding van Inge? Meld je dan voor de eerste van de maand hier aan voor de online training inclusief live online groepssessies.

De basistraining dienend-leiderschap voor leiders die gericht willen ontwikkelen is gestart. Wil je meer weten of je aanmelden voor de volgende editie? Klik hier.

Lees je liever eerst het gratis e-boek 'Dienend-leiderschap zorgt voor resultaat'? Dat kun je hier downloaden.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *