Dienend-leiderschap:
Tough Love?!

Als ik vertel dat dienend-leiderschap gaat over het bijdragen aan de groei en ontwikkeling van anderen, knikken mensen instemmend. Het beeld dat ze dan hebben: je bent aardig, geeft waardering, coacht, luistert, faciliteert. Een ander belangrijk stuk, dat dienend-leiderschap ook ‘tough love’ betekent, wordt vaak over het hoofd gezien.

‘Tough love’

Tough love’ is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat iemand vanuit liefde grenzen aangeeft, aanspreekt en feedback geeft. Eerlijk en respectvol. Tough love helpt de ander in zijn/haar groei. Net als ‘love’ (waardering). Ondanks goede intenties heeft de ontvanger, en zijn/haar omgeving, aanvankelijk vaak wel moeite met de ‘tough love’.

Een mooi voorbeeld daarvan is een voorval tijdens Brittain’s got Talent in 2014. Een jonge zanger, Kyle, krijgt feedback van jurylid David Walliams. Hij is niet door naar de volgende ronde. In 2017 is Kyle terug bij de show en vertelt hij zijn verhaal.

David is de boeman

​David heeft in 2014 de 12-jarige Kyle gezegd dat hij nog zangles moest nemen. Kyle is NOG niet goed genoeg. Zie de eerste twee minuten van deze video om te snappen waar ik het over heb. De meeste mensen vinden David ‘de boeman’. “Echt schandalig, dat doe je niet met een 12-jarige”. Zelfs recent stond er nog een post over op LinkedIn.

David is een dienend-leider

Ik heb de oorspronkelijke beelden van het voorval niet kunnen vinden. Misschien heeft David het heel gemeen gebracht, vanuit ego, om te scoren voor de kijkcijfers? Toch neem ik de stelling in dat David in dit geval een dienend-leider is. Waarom? Hij is diegene die een cruciale bijdrage heeft geleverd aan het succes van Kyle.

Hij heeft blijkbaar als enige in alle eerlijkheid tegen de 12-jarige Kyle durven zeggen “je bent er NOG niet, ga zangles nemen”. Als hij dat niet zo duidelijk had gezegd, had de kleine Kyle waarschijnlijk gedacht ‘ik ben goed bezig’. En had hij geen actie ondernomen, of minder radicaal dan hij nu deed.

“Eerst dacht ik, ‘ik haat je’, maar hij had gelijk.”

David gaf hem een wake-up call, de nodige ‘kick in de butt’. Vervolgens is Kyle als een malle gaan oefenen onder professionele begeleiding. Drie jaar later kwam hij terug. Het resultaat heb je zojuist kunnen zien (video).

In een interview de dag voor de finale van 2017, waarin ook de interviewer David belachelijk maakt, geeft Kyle zelf aan dat hij David dankbaar is. De opmerkingen van David raakten Kyle diep. Maar zijn uiteindelijke reactie: “At first, I thought, ‘I hate you’… but he was right.

Hoe vaak dragen we bij aan elkaars groei?

Hoe vaak komt het voor dat je iets te horen krijgt wat je niet wilt horen? En hoe vaak geef je een ander oprecht iets terug waar hij/zij wat aan heeft? Waarschijnlijk gebeurt dat niet zo vaak. Wanneer het wel gebeurt, gebeurt het vaak minder effectief. Met andere woorden, het komt er onhandig uit en/of het wordt onhandig ontvangen.

We hebben allemaal blinde vlekken

We hebben allemaal blinde vlekken. Soms zijn dit zaken waaraan anderen zich ergeren, waarover ze klagen of roddelen. Vaak zijn het zaken waardoor we niet ons volle potentieel ontwikkelen. Toch delen we deze zaken niet rechtstreeks met elkaar. Dat zijn gemiste kansen voor groei en ontwikkeling.

Dienend-leiderschap is bijdragen aan de groei en ontwikkeling van de mensen om je heen. Dat betekent dat je in alle eerlijkheid, niet vanuit ego, maar vanuit je beste intentie mensen feedback geeft. Zeker als dat je positie is en mensen daarvoor openstaan. Natuurlijk is het daarbij handig om je aan feedbackregels te houden.

Redenen om geen ’tough love’ te geven

Hoe vaak hebben we het achter iemands rug over dingen die we niet goed of niet prettig aan de ander vinden? Waarom delen we dat niet rechtstreeks met die persoon? Bang voor de gevolgen? Dat we iemand kwetsen, de relatie verstoort raakt of dat de ander boos wordt? Bang dat het geen zin heeft? Of dat we zelf de volle laag krijgen? Ontbreekt het aan vaardigheden of vertrouwen?

Er zijn genoeg redenen om niet open en eerlijk rechtstreekse gesprekken met anderen te hebben. Als je echter om iemand geeft, en zeker als je leidinggevende bent, doe je dat wel. Daarvoor moet je stevig in je schoenen staan (‘at first I though I hate you’) en het helpt als je goede feedbackvaardigheden hebt.

Stevigheid en feedbackvaardigheden ontwikkelen

De volgende zaken maken het verschil als je ‘tough love’ wilt (moet?) geven:

1. Innerlijk vertrouwen
2. Heldere waarneming (bewust zijn)
3. Zorgvuldige communicatie

Wil je hier beter in worden? Volg Sterk Leiderschap of vraag informatie aan over ons Traject Vol Vertrouwen. Hieronder volgen uiteraard nog tips en inspiratie om je nu al verder te helpen.

Jouw feedback is essentieel voor de groei van anderen

Stel je eens voor hoeveel beter de mensen om je heen zouden worden als je eerlijk naar hen uit zou spreken wat beter kan, waar hun groeipotentieel ligt? Vanuit liefde, niet vanuit boosheid, frustratie of anderszins vanuit ego. In plaats van bij de koffieautomaat te roddelen, thuis over mensen te klagen of verzuchten dat dingen niet goed gaan.

Wat houdt je tegen?

Wat houdt je tegen? Een van de zaken die hierboven al genoemd is? Dat je net als David zelf bekritiseerd of belachelijk gemaakt wordt? Dat de ander je aanvankelijk ‘haat’ of niet zo aardig vindt? Sociale uitsluiting? Ondanks dat je het juiste doet?

Daar kan ik mij iets bij voorstellen. Dienend-leiderschap is ook niet makkelijk. Het vraagt bewustzijn, innerlijke veiligheid, stevigheid en vertrouwen. Het is belangrijk dat je ‘oké bent met jezelf’, dan is het een stuk makkelijker om vanuit liefde en niet vanuit ego iemand effectief terug te geven wat je ziet.

De ‘groeikaart’ geeft hiervoor inspiratie

Alvast wat tips

In een notendop helpen de volgende punten voor effectieve ‘tough love’ in lijn met dienend-leiderschap:

1. Wees doordrongen van (zie en voel) het groeipotentieel van de ander en benoem dat waar mogelijk.

2. Handel vanuit bewustzijn: beperk je tot je objectieve waarneming (geen projectie).

3. Geef feedback vanuit de oprechte intentie om bij te dragen aan de groei van de ander, niet om te schaden en niet vanuit ego.

4. Houd het bij jezelf (‘ik’), ga niet verdedigen, luister aandachtig en kijk wat het met je doet.

5. Heb respect voor waar de ander is, ga niet in je gelijk zitten, ga niet overtuigen of doordrammen.

6. Communiceer zorgvuldig op basis van heldere waarneming (feiten, geen aannames of oordelen): “ik hoor je zeggen …”, “ik zie …”.

7. Heb geen belang bij wat de ontvanger met de feedback doet; dat is zijn/haar zaak, neem het niet persoonlijk.*

Wat zijn jouw ervaringen en suggesties?

Nu ben ik heel benieuwd welke ‘tough love‘ jou heeft gesterkt, misschien zelfs wel gemaakt tot wie je bent? Hoe ging je aanvankelijk met die ‘tough love‘ om? En hoe zie je het nu?

En tot slot: Hoe sterk je anderen?

Deel je het hieronder? Dank je wel!

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over dienend-leiderschap?

Bestel hier het #1 managementboek Dienend-Leiderschap.

Verder kun je bij ons terecht voor zowel online als live trainingen (individueel of met je team/organisatie) om je leiderschap- en/of organisatie te ontwikkelen, o.a. via:

De Online Training Dienend-Leiderschap
De Online Training Sterk Leiderschap
De Persoonlijke Verdieping Dienend-Leiderschap

*Als je met de ontvanger afspreekt dat er ander gedrag vertoont moet worden in het kader van jullie samenwerking of het werk wat hij/zij verricht, en je bent zijn/haar leidinggevende, dan is het uiteraard wel (jouw) zaak om de ander te houden aan de gemaakte afspraken. Wees je bewust dat gedrag hardnekkig kan zijn (lees hier een blog) en dat de context vaak meespeelt bij gedrag(sverandering) (lees hier een blog). Zolang je gesprekken voert doordrongen van het groeipotentieel en de beste intentie van de ander, vanuit bewuste waarneming en heldere communicatie, is de kans groot dat je succes oogst. Het kan ook helpen om gezamenlijk aan sterk leiderschap te werken. Mensen zijn namelijk vaak bang voor feedback. De angst maakt dat de boodschap niet effectief ontvangen en opgepakt wordt. Mensen gaan in de slachtoffer en/of aanklagerrol zitten, de ander is niet wijs (“at first I thought I hate you”). Wil je dat mensen effectiever omgaan met feedback (geven en ontvangen), neem dan contact met ons op. Het is de basis voor groei en dus van dienend-leiderschap. Lees hier nog een leuk blog daarover.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de velden in om je op de wachtlijst te zetten:

Vul de velden in om de brochure aan te vragen: