Van denken naar danken? 

Recent wetenschappelijk onderzoek (psycho-fysiologie/hart-brein), grote denkers en succesvolle mensen samengevat: Wat je voor elkaar kunt krijgen met danken is vele malen grootser dan wat je kunt bereiken met denken. Van denken naar danken dus?

Innovatie en besluiten worden bijvoorbeeld beter als je werkt met de intelligentie van je hart (danken). Bovendien wordt van danken je immuunsysteem sterker en verbeter je er je relaties mee. Zaken die je met denken (alleen) niet voor elkaar kunt krijgen.

All great discoveries are made by men
whose feelings run ahead of their thinking.”
Charles Henry Parkhurst

Lange tijd besefte ik niet wat dit werkelijk betekent. Tot na jaren van onderzoek doen, trainingen geven, trainingen volgen, boeken en artikelen lezen, video’s/docu’s kijken, schrijven en experimenteren, ik ineens begreep waarom een aantal dingen zoveel makkelijker en beter gaan in mijn leven.

Het kwartje viel: Minder denken en meer danken. Maar welke aanwijzingen en wetenschappelijke onderbouwing zijn daarvoor te vinden? Hieronder een beknopt overzicht vanuit verschillende perspectieven.

Hoe zit dat?

Volgens Cicero is dankbaarheid de belangrijkste deugd en bovendien de voorloper van alle andere deugden. Dankbaarheid kenmerkt sterke, authentieke mensen, die met meer overgave leven en veel voor elkaar krijgen. Mooie voorbeelden daarvan zijn Mandela, Ghandi, Einstein, Oprah, Obama, moeder Teresa, de Dalai Lama, Jim Rohn en Charles Schwab. Zij kennen de magie van dankbaarheid en stralen dat zichtbaar uit.

“Danken is het geheugen van het hart.”

Je hersenen onthouden en verwerken informatie op rationeel niveau via je denken. Je hart verwerkt en onthoudt informatie op gevoels- en energetisch niveau. Als je gericht bent op dankbaarheid, dan stimuleer je het (ver)werkingsvermogen van het hart, van het hoofd en je lijf. Met dankbaarheid bevorder je een gezonde stofwisseling. 

“Dankbaarheid is de gezondste van alle menselijke emoties.”
Zig Ziglar 

Alle lof voor danken nader verklaard

Mensen die dankbaar zijn, stimuleren in het brein vooral hun hippocampus, het gebied in de hersenen voor leren en geheugen. Daarnaast wordt de amygdala geactiveerd, het gebied wat belangrijk is voor het reguleren van emoties. Danken versterkt daarnaast ook andere gebieden in je hersenen die verantwoordelijk zijn voor je sociale intelligentie.

Onderzoek laat zien dat als je bewust dankbaarheid gaat beoefenen, structuren in je hersenen zich ten gunste van je gezondheid, leer- en prestatievermogen aanpassen. Dit veranderen van de communicatiebanen in je hersenen heet neuroplasticiteit. In het vorige blog over ‘mindset’ schreef ik daar al iets over.

Wat denken vaak verergert,
maakt danken beter.

Inmiddels is gebleken dat als je ergens veel aan denkt die gedachte zich meer en meer verankert in je hersenen. Dat wordt nog eens versterkt als je daar emoties bij ervaart. Klagen, mopperen en therapie waar bij je dieper en dieper op een trauma in gaat, werken dus vaak averechts.

Dankbaarheid heeft volgens wetenschappelijke onderzoeken wel een positief effect op: angsten en depressie, de kwaliteit van je slaap, het verwerken van toxische emoties en trauma’s, het verminderen van pijn en het reguleren van stress. Als je jezelf dus wilt helpen, vraag je dan af waar je dankbaar voor bent.

“A grateful mind is a great mind
which eventually attracts to itself great things.”
Plato

De belangrijkste intelligentie zit in je hart

Als je dacht dat de belangrijkste intelligentie in het hoofd zit en je vooral vertrouwt en bouwt op je ratio, je logisch redeneren, dan hoop ik dat je nu aan het denken, ik bedoel danken ;), bent gezet.

“Als je luistert naar je hart, dan weet je dat het klopt.”

Natuurlijk heeft je brein, je denken, ook belangrijke functies. Kennis is macht. Maar kennis kan ook verlammen en blokkeren. Vooral bij innovatie, besluitvorming, in ogenschijnlijk bedreigende situaties of bij dingen die je niet prettig of lastig vindt. Steeds vaker herinner ik mij uitspraken als:

“Problems cannot be solved
by the same level of thinking that created them.”
Einstein

Als ik bij besluiten of gebeurtenissen vastloop door de denkmodus, dan realiseer ik mij wat ik weet over de kracht van het hart. Vervolgens vindt er vrij snel een verandering in mijn denken plaats doordat ik ga danken. Die switch maakt mij creatiever en productiever.

Wat ik doe? Dat vertel ik je hieronder, samen met wat praktisch inzichten op basis van onderzoek.

Wat ik doe?

Wat ik doe als ik merk dat ik niet creatief, productief of besluitvaardig ben, is mijn hartritmevariabiliteit beïnvloeden. Het effect van je hartritme op je helderheid van geest, je besluitvorming, je immuunsysteem, je relaties en je mentale gesteldheid, is namelijk geweldig. Omvat je al wat dat voor je kan betekenen?

Het plaatje hieronder geeft weer hoe je met je hart je hoofd, negatief of positief kunt beïnvloeden. Het rode ‘out of sync’ plaatje, geeft aan dat je hartritme onregelmatig is. Het groene ‘in sync’ plaatje laat zien dat er een mooi ritme is met grote variatie. Zo’n ‘groene beat’ is prettig voor je brein en lijf, en voor je omgeving (zie verderop).

©heartmath.org

Een goede hartritmevariabiliteit zorgt voor
betere besluitvorming, communicatie en relaties.

​De kwaliteit van de signalen die je hart naar je brein stuurt beïnvloeden onze waarneming. Denk maar eens aan iemand die toen hij klein was door een hond gebeten is. Als hij een hond hoort blaffen, zal zijn hartslag versnellen en onregelmatiger worden (rode plaatje). De hond zal vervolgens als angstaanjagend worden waargenomen. Dat kan een selffulfilling prophecy veroorzaken.

Een ander met louter positieve ervaringen kan daarentegen zelfs een regelmatigere hartslag krijgen als hij de hond hoort (groene plaatje), omdat het zijn vertrouwde makker is. Vervang blaffende hond door een andere gebeurtenis of persoon en je weet waarom mensen zo verschillend op hun zaken kunnen reageren.

Ja, maar komt dat door je hart? Denk even mee…

Je hart heeft meer invloed op je brein dan andersom.

Uit interessant onderzoek blijkt dat je hart meer signalen naar je brein zendt dan je brein naar je hart. En je hart heeft ongeveer 40.000 sensorische neuronen die informatie doorgeven aan de hersenen. In onderzoek is verder ontdekt dat je hart zelfs gebeurtenissen voorvoelt en dingen eerder weet dan het brein.

Denk aan het gevoel wat je hebt als je een verkeerde beslissing neemt of als een vergadering niet lekker loopt. Je hart voelt dat en zendt signalen naar je hoofd. Je hersenen doen daar nu nog niet altijd iets mee, omdat het ‘gevoel’ niet handig lijkt of omdat je nog niet geleerd hebt de signalen te interpreteren.

Hoe benut je je hart beter?

Wat mooi is, is dat je je hart kunt leren beïnvloeden. Die kennis is er al sinds eind 19e eeuw. En daar kun je je voordeel mee doen. Daartoe hieronder nog wat informatie.

Je hart en je hoofd communiceren op vier verschillende manieren, namelijk:

1. Neurologisch via het overbrengen van zenuwimpulsen.

2. Energetisch, via magnetische velden. Iedere keer dat je hart slaat creëert het een magnetisch veld dat te meten is. Het magnetische veld van je hart communiceert met alle cellen in je lichaam en kan ook waargenomen worden door mensen om je heen. Dit heeft consequenties voor wat je oproept en aantrekt in je omgeving.

©heartmath.org

©heartmath.org

3. Biochemisch, via hormonen en stofjes in het lichaam. Het hart is een belangrijke bron van hormonen. De meest interessante is wellicht oxytocine. Ik vertel er meer over in dit blog wat gaat over het anti-dienend-leiderschapsdieet. En in dit blog wat gaat over onze afkomst/DNA en dienend-leiderschap.

4. Biofysisch, via het bloed wat er doorheen stroomt. De druk die je voelt als je je hartslag meet door aan je pols of in je nek te voelen (doe maar eens), is ook druk die door je cellen wordt ervaren. Het is een belangrijke bron van communicatie.

Nog wat weetjes

Het elektromagnetische veld van je hart kan buiten je lichaam gemeten worden. Dit veld is vele malen sterker (5000x) en groter (60x amplitude) dan dat van je brein.

Je hartritme verandert heel snel, bijvoorbeeld als je opstaat, als iemand iets aardigs tegen je zegt of je afsnijdt in het verkeer. Dat signaal gaat naar je hersenen en dan ga je er een verhaal bij maken. Wat dat verhaal is, wordt bepaald door je herinneringen en is bepalend voor hoe je vervolgens reageert.

Als je je hiervan bewust wordt, ga je beter zien wat je uitstraalt (letterlijk) en wat je daarmee aantrekt. Ook word je je bewust dat er een ruimte bestaat tussen ‘stimulus’ en ‘respons’, dat wil zeggen: ‘tussen prikkel en reactie’. Frankl beschreef dat mooi:

“Between stimulus and response there is a space.
In that space is our power to choose our response.
In our response lies our growth and our freedom.”

Stephen Covey maakte deze kennis gemeengoed. Hij benadrukte daarbij ook dat we geen product zijn van ons verleden, maar van onze keuzes.

Hieronder geef ik je handvatten om je keuzeruimte te vergroten door van denken naar danken te gaan. Zoals hierboven beschreven zullen onderstaande tips meer positieve effecten hebben dan alleen het vergroten van je keuzeruimte. Ik hoop dat dat je extra motiveert. Doe er je voordeel mee!

Tips/Oefening

Idealiter volg je de tips hieronder dagelijks achter elkaar op. Houd dit minimaal twee weken vol en ervaar wat het teweegbrengt. Deel je je inzichten onder het blog?

1. Ben dagelijks dankbaar voor wat er is, voor wat je hebt. Maak een lijstje met 3 dingen waar je die dag dankbaar voor bent en bedenk waarom dat zo is.

 2. Een cruciale stap die vaak vergeten wordt, is die dankbaarheid ook echt te voelen, in je hart (gevoel van ruimte, blijdschap, openheid) en op je gezicht (glimlach).

 3. Een andere belangrijke stap is om je dankbaarheid ook te betrekken op andere mensen. De vraag is, voor wie ben je dankbaar?

Wat gebeurt er als je hiermee aan de slag gaat? Als je er een gewoonte van maakt, zullen de paden in je hersenen veranderen. Je zult dingen anders waar gaan nemen en de ruimte tussen de prikkel en je reactie wordt vergroot, waardoor je meer keuze hebt.

Ook zullen je automatische reacties en de kwaliteit van je keuzes langzaam beter worden. Daarvoor moet je het wel dagelijks oefenen. Bijvoorbeeld bij het wakker worden, voor het slapen gaan, tijdens het tandenpoetsen, onderweg naar je werk of naar huis. Bedenk goede momenten waarop je zou kunnen danken.

Wil je meer weten?

Over bovenstaande is nog heel veel meer te vertellen. Dat kun je lezen in dit E-boek en horen in de bijbehorende Masterclass: Leiderschap & Vitaliteit.

Ontvang je nog geen Redpoint Inspiratiemail, meld je dan hier aan voor de Inspiratiemail, dan krijg je ook andere waardevolle content en updates als eerste.

Laat je mij weten waar je vragen over hebt? En ga (of blijf) er vooral mee aan de slag. Het gaat jouw leven en dat van anderen positief veranderen.

Dankbaar

Ja, ik ben al dankbaar als je met bovenstaande tips aan de slag gaat en eventueel de andere kennis tot je neemt. Als ik je dan volgende keer tegenkom, zijn er vooral goede vibes. 😉 Ik zou het ook echt leuk vinden je live te ontmoeten. Wellicht een keer bij een van onze events of verdiepingstrainingen?

Deel je inzichten?

Inspireer je anderen met jouw ervaringen op het gebied van dankbaarheid hieronder? Dank je wel!

Reacties

4 Reacties

 1. Pieter Foekens

  Nice Inge!! Ben erg benieuwd naar het ebook.
  En je aangepaste opzet van redpoint lijkt zijn vruchten af te werpen.

  groet, PIeter

  Antwoord
  • Inge Nuijten

   Hoi Pieter,
   Dank je wel! Leuk om van je te lezen.
   Het e-book verschijnt binnenkort.
   Ik laat het je weten als het er is.
   Blijf het verschil maken!
   Inge

   Antwoord
 2. Halvor

  IK voel dat het klopt.
  IK groeide velig op in noord Noorwegen en ben nu niet snel bang.

  Antwoord
  • Inge Nuijten

   Dat is mooi om te lezen Halvor. Dank je wel!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.