Sterke leiders kennen hun waarheid

Hoe flexibel ben jij als leider? En hoe consistent en consequent ben trouw aan jouw waarheid? Weten de mensen om je heen wat ze aan je hebben en ben je daarnaast in staat mee te bewegen? Of ben je een draaikont?

Darwin zei: ‘het zijn niet de sterkste soorten die overleven en ook niet de meest intelligente, maar de soort die het beste reageert op veranderingen’. Volgens Einstein is de maatstaf voor intelligentie het vermogen om te veranderen. Hoe je er ook naar kijkt, duidelijk is dat je aanpassingsvermogen, je wendbaarheid, belangrijk is. 

Dus organisaties en leiders moeten flexibel zijn? Pas je aan, dan overleef je? Ja, maar flexibele organisaties en leiders zijn geen draaikonten, die het ene moment A zeggen, het andere moment C zeggen en vervolgens B doen. Vanuit rust en vanuit heldere uitgangspunten reageren zij op verandering. Liever nog creëren zij zelf de verandering. 

“Innerlijke rust is nodig voor wendbaarheid.”

Als ik denk aan innerlijke rust, zie ik gelijk het beeld van de perfecte golfswing. De beste golfers staan super stabiel en heel rustig. Je ziet in de kern, het centrum, niets bewegen. Mede door die stabiliteit kunnen ze hun flexibiliteit omzetten in snelheid en een soepele swing die veel impact heeft. (Waar je de bal raakt heet overigens ook ‘impact’.)

Bij succesvolle organisaties en leiders is het net zo. Ze weten goed waar ze voor staan. In de kern is er helderheid en rust. Ze kennen hun waarden en leven daarnaar. Tegelijkertijd staan ze met volle aandacht open om te horen en zien wat er nodig is. Ze kunnen soepel meebewegen en aanpassen waar nodig om echte impact te maken.

“Succesvolle leiders creëren de toekomst.”

Dergelijke sterke leiders maken heldere keuzes op basis van hun innerlijk kompas. Ze zijn consistent, consequent en echt. Zij creëren de toekomst in plaats van toe te kijken. In plaats van zich af te vragen wat er gebeurt, zorgen ze dat hetgeen gebeurt wat ze voor ogen hebben. Ze voldoen aan hun eigen verwachtingen in plaats van aan de zeer diverse verwachtingen van mensen om hen heen.

(Leren) uitgaan van je eigen waarden en kwaliteiten is daarvoor essentieel. Door je in je eigen waarheid te verdiepen, kun je beter dienen en leiden. Je geeft het beste van jezelf zonder jezelf voorbij te rennen of te verloochenen. Dat is sterk leiderschap.

Wil je je je eigen leiderschap versterken? Neem dan de tijd om antwoord te vinden op wat je ‘bedoeling’, je ‘waarom’ of in het Engels je ‘purpose’ is. Met andere woorden, wat wil je bijdragen? Wat is jouw waarheid? Onderstaande oefening doe ik minstens 1x per jaar. Bij de uitkomst sta ik dagelijks stil.

“Neem de tijd voor jouw waarheid.”

Bekijk eventueel deze korte video ter inspiratie. Daarin spreekt Oprah over het vinden van je eigen waarheid, je eigen legende (‘legacy’). Ga (daarna) naar een inspirerende plek. Het bos, het strand, het museum, de sauna wellicht? En stel jezelf voor je gaat relaxen de volgende vraag: ‘Hoe draag ik vanuit mijn ‘waarheid’ bij aan het leven van anderen?’ In het Engels: ‘How am I going to touch other people’s lives?’

Je kunt elkaar versterken door, nadat je de vraag voor jezelf beantwoord hebt, het met elkaar te delen. Waardeer elkaars waarheid. Maak de oefening af door de essentie voor jezelf op te schrijven en/of maak een visuele reminder.

Veel succes en plezier!

“Inspireer je ons met jouw waarheid?”

Laat je jouw waarheid (inzichten/tips) hieronder achter om anderen te inspireren?

“Wil je meer inspiratie/informatie?”

Wil je meer weten over dienend-leiderschap?

Bestel dan hier Inge's nieuwe boek.

Verder kun je bij ons terecht voor zowel online als live trainingen (individueel of met je team/organisatie) om je leiderschap- en/of organisatie te ontwikkelen, o.a. via:

De Online Training Dienend-Leiderschap

De Persoonlijke Verdieping Dienend-Leiderschap


Reacties

2 Reacties

 1. Wolfgang Budde

  In business matters, I recognized my truth as “joyful collaboration on meaningful matters with a winning team”, and it’s interesting to see that this very same truth also holds in the private setting, e.g. with my kids (taking interaction for collaboration).

  Antwoord
  • Inge Nuijten

   Great Wolfgang! Thank you for sharing ‘your truth’ and adding this valuable insight about extending your truth to what also truly matters, family and friends. Keep making the difference!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.