Sterke leiders
managen hun gedrag niet

Loop je ook weleens een vergadering of gesprek uit met een (innerlijke) zucht of een knoop in je maag. Bedenk je dan ‘dit had ik willen (moeten?) zeggen’ of ‘ik had dat moeten doen’ of ‘ik had mijn mond moeten houden’?

Hoe vaak komt het voor dat je jezelf niet uitspreekt? Of als je je wel uitspreekt, dat het er dan niet handig uit komt? Weet je hoeveel energie je dat kost? En hoe zonde het is voor de samenwerking en de resultaten die je beoogt?

“Gedragsmanagement kost onnodig veel energie.”

Het managen van mijn gedrag kostte mij veel energie. Ik wist dat ik ook niet effectief was in mijn communicatie als mensen een andere mening hadden, als iemand ‘imposant’ was of als dingen niet goed gingen. Ik kon dan in de overtuigingsmodus schieten of juist helemaal dichtslaan. Herken je dat?

We hebben evolutionair bepaalde drijfveren om ons ‘in leven te houden’. Want als je vroeger uit de groep lag, had je een serieus probleem. Dus ik hoor ook vaak van deelnemers aan onze programma’s dat ze druk bezig zijn hun gedrag te managen. Tevens zie ik hen dankzij inzichten en oefening snel stappen zetten in het minder managen van hun gedrag. Wat hen dat oplevert?

Wat minder gedragsmanagement je oplevert?

  • Meer energie.
  • Meer rust.
  • Meer verbinding, met zichzelf en met de ander(en).
  • Effectievere vergaderingen en gesprekken.
  • Duidelijkere, gedragen en opgevolgde afspraken.
  • Betere samenwerking.
  • Sneller tot goede resultaten komen.

Wil je ook weten hoe je dat doet? Kom dan naar de training… Nee, natuurlijk ga ik hier al belangrijke zaken met je delen. Maar! Het helpt wel als je je eigen blokkades leert herkennen en gericht gaat oefenen. Een goede training helpt dan. Het is namelijk een combinatie van zaken, die je aanpakt en die je jezelf stap voor stap eigen kunt maken.

Hieronder een paar belangrijke tips waar je meteen mee aan de slag kunt.

Hoe zorg je voor minder gedragsmanagement?

1. Bewustwording van je mensbeeld.

Laten we beginnen bij je mensbeeld. Hoe kijk je naar mensen? Zijn ze goed, zijn ze slecht? Hangt het ervan af?

McGregor opperde in de jaren 50 van de vorige eeuw Theory X. Deze theorie stelt dat mensen dom, lui, ongemotiveerd, op zichzelf gericht en onverantwoordelijk zijn. Dit mensbeeld zal eerder leiden tot top-down, autoritair en bestraffend leiderschap.

Wat McGregor betreft kan je mensen ook anders bekijken, namelijk volgens Theory Y. Theory Y gaat uit van gemotiveerde, betrokken mensen die plezier beleven aan hun werk en hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Als leider leid je in dit geval meestal meer democratisch en vanuit gelijkwaardigheid.

De link naar jouw mensbeeld? Als je graag een dienend-leider wilt zijn, voel je je waarschijnlijk meer aangetrokken tot Theory Y.

Handel je ook echt naar je mensbeeld?

Dienend-leiders willen namelijk graag bijdragen aan de groei van anderen. Dan moet je wel geloof hebben dat je inzet wat oplevert, want waarom zou je investeren in domme, luie, onverantwoordelijke mensen? Toch is je voorkeur voor X of Y niet direct zaligmakend. Kijk maar eens hoe je reageert als iemand een fout maakt, een tegengestelde mening heeft of kritisch op je is. Ga je er dan nog vanuit dat iemand gemotiveerd en betrokken is?

Ah.

Wellicht kun je dus nog wat stappen zetten in het werkelijk omarmen van het mensbeeld wat je graag zou willen hebben en uitstralen? Je bent je er nu bewust van. Dus je kunt nu bewust kiezen welke houding aansluit bij jouw waarden en zijn. Dit voor ogen houden, maakt het op den duur makkelijker om in lijn met wie je bent te handelen Je hoeft je gedrag dus minder te managen.

2. Bewustwording van je oordelen.

Een van de belangrijkste redenen waarom we blokkeren in onze effectiviteit en energie, is omdat we oordelen. We oordelen over onszelf; ‘wie ben ik om hier iets van te vinden, ik ben niet goed genoeg’. En we oordelen over anderen; ‘die heeft het echt niet begrepen’, ‘waarom is hij zo koppig’, ‘ze luisteren weer niet’, ‘ze zijn te dom’, etc.

Je oordelen over jezelf en anderen stroken mogelijk niet met je mensbeeld. Dat is een interessante om te onderzoeken. Het is ook interessant om te kijken wat je oordelen doen met je energie en effectiviteit. 

“Benut je oordelen voor groei en ontwikkeling.”

Ga komende dagen eens na wat je mensbeeld is en in hoeverre je gedrag daarmee in lijn is. Ben je iets onnodig aan het managen? Spelen je oordelen over jezelf of anderen daar wellicht een rol in? Bewustwording op deze punten is een belangrijke stap richting sterker en moeitelozer leiderschap. In de volgende blog gaan we daar verder op in.

Voel je dat je hier wat te doen hebt en wil je snel flinke stappen zetten? Meld je dan aan voor het traject Moeiteloos Leiderschap.

Welk experiment ga jij aan?

Ik hoop dat dit blog je aan het denken heeft gezet en je aanspoort tot experimenteren. Het zou geweldig zijn als jij meer jezelf kunt zijn en zo met meer energie en gemak gaat leiden. Je eigen leven, thuis en op het werk.

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over dienend-leiderschap?

Bestel hier het #1 managementboek Dienend-Leiderschap.

Verder kun je bij ons terecht voor zowel online als live trainingen (individueel of met je team/organisatie) om je leiderschap- en/of organisatie te ontwikkelen, o.a. via:

De Online Training Dienend-Leiderschap
De Online Training Sterk Leiderschap
De Persoonlijke Verdieping Dienend-Leiderschap

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de velden in om je op de wachtlijst te zetten:

Vul de velden in om de brochure aan te vragen: