Servant-Leadership at Philips Research

We are grateful to Jeroen Sluijter (Head of the Division Digital Health and Personal Care at Philips Research) for inviting us to collaborate in further developing servant-leadership in his organization. After the program, the leaders of his organization created a beautiful video to inspire others to servant-lead. It is a great summary of their experience with servant-leadership. Below you can read some of their thoughts and discoveries, which you can also see in the video.

Jeroen Sluijter: “… It builds an intrinsically motivated (eager to win) truly empowered (taking ownership) community (teaming-up). … with a great impact on people, and on results.”

Simone Houtappels (HR): “… it is about feeling responsible … for the professional, but also for the personal development of people … servant-leadership brings people further. Not only in their career but also as a person. That is something very beautiful I think.”

Ger Janssen: “… support your people so they can flourish. Support by trusting, listening, motivating, but also challenging them and giving them space to explore, so they can develop themselves …”

Wolfgang Budde: “Servant-leadership is very respectful and helps me grow. … Sharing my purpose with my team helps me …  One of the challenges I see is staying away from offering solutions or giving advice, and instead, putting the right questions on the table. … Learning about servant-leadership has really been an eye-opener for me, and I’m very grateful to have learned about it … I’m very happy to apply it now in the many things I do.”

Mark Carpaij: “Before you understand what drives your people, you need to understand yourself. What drives you, what is important to you, and what you want to achieve…”

Onze opdrachtgevers

Dienend-leiderschap, vitaliteit en een gezonde organisatie/prestatiecultuur zijn voor iedereen waardevol. Onze opdrachtgevers zijn dan ook zeer divers. Wij hebben ervaring met onderwijsinstellingen (Universiteiten, HBO’s, MBO’s, ROCs, basisscholen), zorginstellingen, ziekenhuizen, overheid (rijksoverheden, provinciën, gemeenten, waterschappen, veiligheidsregio’s, politie, brandweer, Koninklijke Marechaussee), publieke dienstverleners, woningcorporaties, zorgverzekeraars, GGDs, GGZs, facilitaire bedrijven, horecaondernemingen, energiebedrijven, banken, accountantskantoren, IT bedrijven, transportbedrijven, multinationals en diverse andere (commerciële) organisaties.

Hieronder een paar voorbeelden van opdrachtgevers en wat mensen over onze aanpak en resultaten zeggen.

“Your talk today was so good, it could have been a TEDx. Thanks!”

Prof. Dr. Jacobus Kok

Full Professor and Head of Department, ETF Leuven

“In de zomer van 2020 hebben wij Redpoint Company benaderd om mee te denken over het vraagstuk hoe wij het gedachtegoed van dienend-leiderschap op een fijne en inspirerende manier zouden kunnen laten landen in onze organisatie.

De samenwerking met Inge ervaren wij als prettig en professioneel; Inge denkt goed mee en probeert een goede indruk van onze organisatie te krijgen alvorens zij concreet aan de slag gaat. Zo hebben wij onze doelgroep onder meer het boek van Inge aangereikt, hebben we een speciaal door Inge voor ons opgenomen webinar gedeeld via ons eigen online leerplatform. Verder hebben de medewerkers in een leidende rol deelgenomen aan een uitgebreide online cursus. Deze eerste stappen zijn goed bevallen. De deelnemers zijn enthousiast, geïnspireerd en gestimuleerd. Zoals een van hen zei “De rode loper voor zelfreflectie is uitgelegd.”. Dat laatste heeft meteen mooie dingen in gang gezet. Leiders zijn zich bijvoorbeeld veel bewuster van hun rol in samenwerkingen en relaties die minder goed lopen. Dat is geweldig om te zien en zorgt voor positiviteit en eigenaarschap. Al met al hebben we een mooie bij ons passende start gemaakt. We zien uit naar het vervolg.

Miranda Wiltenburg

Sr. Adviseur HRM & HRD, Vilans

“Ik was nog maar kort binnen bij de NVWA en de eerste keer bij een ‘Groot MT’ met alle managers uit mijn divisie, toen ik de keuze maakte het boek Echte leiders dienen aan iedereen te geven, ter inspiratie en als dank voor hun inzet elke dag weer in het bijzondere toezichtsvak. 

Het gedachtegoed van Inge sluit aan bij de visie op leiderschap binnen de NVWA. Ik vond het spannend, hoe zou dat landen? Zouden collega’s het waarderen en ermee bezig willen zijn, voor zichzelf, met elkaar? Het smaakte naar meer en we planden een middag met Inge. Die werd heel goed ontvangen en zette ons op een heel interactieve wijze aan het denken over de manier waarop we onze rol als leidinggevende invullen.

Collega’s hebben mij inmiddels laten weten dat ze energie hebben gekregen van de middag, dat ze het heel leerzaam vonden, er graag verder mee willen, en dat ze hun verantwoordelijkheid nemen, ook in gesprekken met hun medewerkers en andere collega’s. Voor mijzelf bracht Inge mijn vak ook weer terug tot de essentie: verbinding met en inzicht in de belangen van de mensen en het geheel voorop stellen, verantwoordelijkheid nemen, mensen bij elkaar brengen en dan komen we vanzelf tot resultaat. Ik ben heel blij met de ontwikkeling. Inge bedankt!”

Sascha Ruster

Divisiehoofd Inspectie, NVWA

“Energieke dag … Leuke oefeningen en veel inzichten op bewustwordingsniveau … Ga het vooral doen … Het is een hele gave vorm van leiderschap … als je gelooft dat talent en kracht in iedereen zit … Inspirerend en gaaf om met deze groep mensen te doen.”

Klaas-Jan de Hoop

Teammanager Bedrijfsvoering, Gemeente Dronten

“Begin dit jaar hebben we dienend-leiderschap gekozen als basis van hoe we leiding willen geven in onze organisatie. Na een aantal online sessies met Inge was er vertrouwen en behoefte om een volgende stap te maken. Het doel was ons leiderschap te ontwikkelen en de samenwerking te verbeteren. Een tweedaagse wilden we vanwege Covid even niet en een 12-uurs sessie leek ons erg intensief. Gelukkig hebben we toch de keuze voor een lange dag gemaakt.

Door een dag lang met elkaar te werken aan leiderschap ontstonden er waardevolle inzichten en verbinding. Het leverde ons uiteindelijk tijd en ruimte op, omdat we elkaar bijvoorbeeld nu beter vinden en ons makkelijker uitspreken. De trainers creëerden snel een veilige setting waarin we individueel en als team konden ontwikkelen en de ‘echte gesprekken’ konden hebben. Geen abstracte verhalen, maar een zero-bullshit sessie waarin ook de moeilijke onderwerpen op tafel kwamen.

Ik raad je van harte aan met Redpoint Company te werken als je een stap wilt maken in samenwerken en in je leiderschapsontwikkeling. Het werken met hen is plezierig en doeltreffend. Het is ook fijn dat ze werken op basis van wetenschappelijke bevindingen die heel concreet vertaald worden naar je eigen werkpraktijk.

Mark Vermeulen

Directeur Aidsfonds - SOA Aids Nederland

“Bedankt voor het cadeau van vandaag; voor de inhoud, de wijze waarop je rustig, helder en dienend dit proces leidt met de goede interventies. Een 9! Ik heb heel veel geleerd, ik kon mijzelf laten zien en leerde collega’s beter kennen.”

Floris Olthof

Manager Cooperative Affairs, Royal FloraHolland

“In mijn ervaring als hrm-adviseur, heb ik meerdere (dienend-)leiderschap ontwikkeltrajecten meegemaakt. Wat het ontwikkeltraject van Redpoint Company uniek maakt, is dat we niet alleen leiders zien die enthousiast zijn over de sessies, maar dat de leidinggevenden ook in de dagelijkse praktijk handvaten aangereikt krijgen om tot werkelijke ontwikkeling en verbeteringen op de werkvloer te komen.”

Manon Bosman

hrm-adviseur, Gemeente Dronten

“Het was een lange dag … een prima dag … geen moment van verslapping gehad, ik was de hele dag geboeid. … Oordeel niet te snel als je mindere momenten met medewerkers hebt … Blijf jezelf verwonderen, blijf kijken waar je kunt verbeteren, vraag feedback, wees kwetsbaar, blijf open staan voor een stukje ontwikkeling …”

Robert Kok

Hoofd Vergunningverlening, Rijkswaterstaat

“De sessie was enthousiast, energiek en met eigen kwetsbaarheid gebracht. Veel nuttige oefeningen, ik zou wel graag een verdiepingsslag willen maken. Helder is nu het nut van dialoog, meer met elkaar spreken, informatie en inzichten uitwisselen en elkaar echt leren kennen. Well done!”

Ruud Knorr

Algemeen Directeur, Veiling Rhein-Maas

“Het was een erg goede dag met een prettige, informele sfeer. Mijn complimenten! Inge & Loes (facilitators) waren erg prettig, open en confronterend, maar met respect. Hierdoor werd je aan het denken gezet. Het was goed mij bewust te worden van waar anderen tegen aan lopen en wat anders luisteren mij op levert. Belangrijke resultaten nu enkele weken later zijn voor mij dat ik mij vaker af ben gaan vragen wat het doel is van een overleg en wat het doel is van mijn aanwezigheid. Ik ben bewuster gaan luisteren, zowel zakelijk als privé! En ik voel mij sterker in overleggen!”

Cynthia Zweiphenning

Hoofd Operationeel Verkeer Zuid-Nederland, Rijkswaterstaat

“Het leiderschapstraject heeft ons een missie en kernwaarden opgeleverd: Samen werken aan veiligheid…” Inzichten: “Achter kritiek zit een boodschap van betrokkenheid, ga na wat je voor elkaar kunt betekenen en denk vanuit HKI (Hoe Kan Ik). Dan gaat samenwerken makkelijker…”

Petro van Bergen

Clustercommandant Bosch & Duin, Brandweer Brabant Noord

“Dankzij de sessie zijn vele luikjes geopend, het geeft concrete aanknopingspunten voor een vervolg. Ik ben mij weer extra bewust van de intentie waarmee ik gesprekken aan ga, waardoor betere gesprekken memedewerkers kunnen worden gerealiseerd.”
Martin Broers

Gemeentesecretaris / Algemeen directeur, Gemeente Coevorden

“Het was een helder verhaal met veel afwisselende werkvormen, waardoor het prima lukte de aandacht er de hele dag goed bij te houden. Ik heb veel bekende dingen gehoord, maar die waren wel wat weggezakt. Mijn kennis is nu goed opgefrist. Ik heb zin om aan de slag te gaan met mijn persoonlijke groei.”

Rijkent Lamain

Teamleider, Gemeente Emmen

“Ik heb bewondering voor de scherpte die Inge heeft in haar rol. Wat ze bij ons laat en wat ze oppakt. Sterk. Daardoor ging het echt over ons/mij. Een belangrijk inzicht voor mij was dat veiligheid ontstaat door mijn kwetsbaarheid te laten zien. Mooi!”

Maarten Visser

Concernmanager, Gemeente Emmen

“De sessie heeft los gemaakt wat nodig was. Dank voor je inspirerende verhaal en de manier waarop (krachtig en bescheiden tegelijk). Helder is dat aandacht en voorbeeldgedrag belangrijk zijn, en dat het een kunst is om steeds te beginnen vanuit ‘hoe kan ik’. Goede inzichten voor iedereen, ook voor medewerkers.”

Ida Oostmeijer

Gemeentesecretaris, Gemeente Emmen

“Ik heb het boek gelezen en dat vond ik al zeer interessant en hiermee ben ik ook al aan de slag gegaan in de praktijk. Ik zie dat het werkt, dus dat is fijn. Deze training maakt we weer opnieuw wakker, want het sommige zaken zakken toch weg. Ik vond het zeer nuttig en erg goed verteld. Inge en Wendy deden het zeer goed. Hele toegankelijke personen en een duidelijk verhaal.”

Jolanda Cappaert

Chef Chemie, EPZ

“Het is een goede sessie geweest. Je opent ogen met voorbeelden en je vraagt goed door op een prettige manier. Dit is nuttig voor alle leidinggevenden. Herhaling van deze stof is daarbij van belang.”

Henrie Bierling

Work Controller, Urenco

“In the crowded field of leadership experts only a few stand out. Inge is amongst them. She is a brilliant leadership expert. With a strong focus on servant leadership her views are enriched with scientific leadership findings from transdisciplinary fields. This makes her a broad frontrunner on taking on leadership issues. Her commitment to developing leaders for the future is unprecedented wholeheartedly thorough. She constantly stretches herself and others to a point where comfort becomes uneasy and new mindsets arise. Serving as the principal lecturer in our programme New Leadership in Organizations she energetically encourages the academic staff and participants in a committed and outstanding manner.”

Bram Brouwer

Programme Development Director, AOG School of Management

“Inge Nuijten laat zien hoe je de 8 gedragingen van een dienend-leider in de praktijk kunt leven. Een lieve, warme, bescheiden, eerlijke en hartelijke persoonlijkheid, die je altijd bij zal blijven, wanneer je haar eenmaal hebt ontmoet. En ook nog eens briljant! Het is een feest om met Inge samen te mogen werken, en om kennis te maken met haar wijsheid, kennis en kunde. Ik beveel Inge dan ook bij een ieder, die belangstelling heeft voor (dienend-)leiderschap, van harte aan.”

Els Holland

Leiderschapscoach & Organisatieontwikkelaar, ELS Company

Vul de velden in om je op de wachtlijst te zetten:

Vul de velden in om de brochure aan te vragen: