Waarom dienend-leiderschap?

Vaak vragen mensen mij waarom ik de term dienend-leiderschap gebruik. Zij voelen zich prettiger bij de term verbindend, authentiek, inclusief, faciliterend of transformationeel leiderschap. Dienend klinkt zo soft.

Het lijkt alsof deze mensen vergeten dat het in de eerste plaats om leiderschap gaat. Bovendien een vorm van leiderschap die heel sterk, daadkrachtig en resultaat-veroorzakend is.

En eerlijk? Het kan mij niet zoveel schelen hoe je je leiderschap noemt. Al noem je het OENig-leiderschap*. Als je er maar echt voor je mensen bent en sterk leidt.

“De term is belangrijk voor het kader,
jij voor de werkelijke uitvoering.”

Een term helpt om een kader te creëren op basis waarvan je je kunt ontwikkelen. Een term helpt om een gezamenlijke taal en werkwijze te realiseren. Hoe beter je vorm van leiderschap wetenschappelijk en praktisch onderbouwd is, hoe groter de kans dat je met dingen bezig bent die je echt helpen. 

Als je wilt dat je leiderschap effectief is voor jezelf, voor je mensen en je klanten / cliënten / bewoners / leerlingen, ben je waarschijnlijk het best af met dienend-leiderschap. Waarom? Lees verder.

“Waarom dienend-leiderschap?”

Er zijn twee zaken die uniek en essentieel zijn bij dienend-leiderschap:

1. Dienend-leiderschap is anders dan andere vormen van leiderschap in dat het geen stijl is. Dienend-leiderschap is een manier van zijn.

2. Daarnaast behartig je als dienend-leider bewust de belangen van het grote geheel. Je vraagt je in de eerste plaats af hoe je op een gezonde manier bijdraagt aan de groei van anderen. Dat is heel anders dan (onbewust) vooral met je eigen belang bezig zijn of de ene keer voor het geheel en de andere keer voor jezelf gaan.

Zo onderscheidt dienend-leiderschap zich dus van bijvoorbeeld verbindend, situationeel, charismatisch en iedere andere vorm van leiderschap. Het is geen kunstje, geen quick fix.

Als je deze manier van zijn omarmt, merken mensen dat. Vanuit deze manier van zijn kan je gedrag (je stijl) heel verbindend, transformerend, faciliterend, situationeel en charismatisch zijn. Maar ook directief, stevig en altijd helder.

“Wat is het voordeel dat dienend-leiderschap
een manier van zijn is?”

Het grote voordeel van dienend-leider ZIJN, is dat je grondhouding helder is. Je weet waar je voor staat en waar je voor gaat. Dat bewuste zijn, die helderheid, geeft rust. Je hoeft geen hersencapaciteit te verbruiken voor allerlei bijzaken.

Je bent alert ontspannen in het hier-en-nu en kunt daarom vrijwel altijd goed inspelen op wat de omgeving van je vraagt. Keuzes worden makkelijker en heb je de moed om vol te houden als het lastig wordt of tegenzit.

“Moeitelozer en moediger leiden.”

Je gedrag is consistent en consequent in lijn met je waarden en in lijn met het zorgdragen voor het grote geheel. Dat geeft ook rust voor je omgeving. Mensen weten wat ze aan je hebben. Je dient eerst. En je dient door te leiden.

Dat je soms eerst jezelf moet dienen (zoals bij de zuurstofzakjes in het vliegtuig) is een feit. Het is essentieel om goed voor jezelf te zorgen, zodat je anderen kunt dienen. Mensen die zelf te weinig rust, ruimte, gezondheid en geluk ervaren, kunnen er minder goed voor anderen zijn.

“Positieve effecten op je omgeving.”

De manier van zijn zoals hierboven beschreven maakt dat mensen zich door een dienend-leider echt gezien, gehoord en begrepen voelen. Zij ervaren dat ze oprecht gesteund en gestimuleerd worden. Dat zorgt voor meer welbevinden.

Daarnaast zorgt een dienend-leider ervoor dat de missie van de organisatie inspirerend is en zin geeft. Medewerkers hebben houvast en richting. Dat helpt bij het maken van keuzes, het optimaliseren van processen, betere samenwerking en productiviteit.

Ook helpt een dienend-leider bij het verhelderen en concreet maken van verwachtingen en verantwoordelijkheden. Vervolgens zorgt hij/zij samen met de medewerkers dat de context zo goed mogelijk is om die verantwoordelijkheden te kunnen vervullen.

Door de innerlijke stevigheid en rust die een dienend-leider heeft, zijn de doelen en verwachtingen consistent en betrouwbaar. Dit is wederom goed voor het welbevinden van mensen, voor hun creativiteit en productiviteit.

“Wat is het nadeel dat dienend-leiderschap
een manier van zijn is?”

Het grote nadeel is dat het meestal even duurt voor je in onze dynamische, hectische, onzekere en ambigue wereld, waarin van alles en nog wat je aandacht afleidt, meer een dienend-leider bent. Het is in aanvang hard werken, jezelf ontdekken, in de spiegel kijken, bewust experimenteren en oefenen. Het is een mooie, maar voortdurende reis.

Het vraagt moed om daaraan te beginnen en het vol te houden. Diegenen die het doen, beamen echter allen dat het zeer de moeite waard is. Uiteraard helpt het als je je goed laat informeren, inspireren en ondersteunen in deze ontwikkeling. Wij of andere goede trainers/coaches kunnen je daarbij van dienst zijn.

“Maar mag ik dan nooit meer
een andere stijl laten zien?”

Dat dienend-leiderschap een manier van zijn is, maakt je juist heel flexibel. Een stijl is namelijk de manier waarop je je gedraagt of dingen doet. Het mooie van een dienend-leider is dat hij/zij vanwege het bewuste zijn, het gedrag kan afstemmen op wat de situatie vraagt.

Je zult zeggen ‘dat klinkt als situationeel leiderschap’. Als het nodig is delegeer, steun, coach of stuur je. Deels klopt dat, maar het is vooral belangrijk dat je het grote verschil snapt tussen delegeren, steunen, coachen en sturen met en zonder solide (dienend-leiderschap) grondhouding.

Als mensen namelijk merken dat je een manier van beïnvloeden (leiden) kiest die jou op dat moment het beste uitkomt of wellicht zelfs onbewust, zal de door jou gekozen stijl minder effect hebben dan wanneer het gedrag voortkomt uit dienend-leiderschap. De intentie van je gedrag is namelijk voelbaar en merkbaar.

“Je intentie bepaalt de uitkomst van je acties.”

Je intentie heeft alles te maken met je manier van zijn. Als je dat snapt, ligt de weg vrij om je verder te ontwikkelen als dienend-leider.

Wat zijn jouw inzichten?

Ik ben benieuwd naar je inzichten en ervaringen. Deel je ze hieronder? Dank je wel!

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over dienend-leiderschap?

Bestel dan hier Inge's nieuwe boek.

Verder kun je bij ons terecht voor zowel online als live trainingen (individueel of met je team/organisatie) om je leiderschap- en/of organisatie te ontwikkelen, o.a. via:

De Online Training Dienend-Leiderschap

De Persoonlijke Verdieping Dienend-Leiderschap


Graag tot een goed moment!

We ontmoeten je graag weer, online of offline.

Maak het verschil!

*OENig-leiderschap staat voor: Open Eerlijk en Nieuwsgierig Leiderschap

Reacties

2 Reacties

 1. Benno

  Wat heb je weer een goede, inspirerende blog geschreven.

  Antwoord
  • Inge Nuijten

   Dank je wel Benno! Blijf het verschil maken!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.