Sterke leiders nemen niets persoonlijk 

Ze baalde als een stekker. Ze had de hele dag keihard gewerkt en het idee dat niemand had gezien wat ze allemaal had gedaan. Boos vertelde ze mij dat haar leidinggevende haar weer niet had gezien, hij negeerde haar. Ze had zo graag die presentatie voor de raad gegeven, maar ze had niets mogen doen. Haar leidinggevende moest het ontgelden. Hij deugde niet, had geen oog voor zijn mensen. Hij was een grote …

Heel vaak hoor en zie ik in organisaties de frustraties van medewerkers die goed werk leveren, maar in hun ogen niet gezien worden. En ja, er zijn leidinggevenden die puur oog hebben voor zichzelf. Die alleen met hun carrière en eigen belangen bezig zijn. Maar ik zie ook steeds meer leidinggevenden die er oprecht voor hun mensen zijn. En toch voelen mensen zich ook door hen niet altijd gezien en gewaardeerd.

“In hoeverre zie je en waardeer je jezelf?”

Een belangrijke oorzaak hiervoor ligt bij de medewerkers zelf. De vraag is namelijk in hoeverre ze zichzelf zien en waarderen. Als dat namelijk zo is, kan op basis van gelijkwaardigheid met de leidinggevende een goed gesprek gevoerd worden voordat de frustraties hoog oplopen. Dan hebben we het over het ‘eigenaarschap’ waar veel organisaties op dit moment naar verlangen.

Vaak maken mensen zichzelf echter onzichtbaar. Onbewust zit het stemmetje ‘het zal toch wel niet goed genoeg zijn’ in het hoofd. Velen van ons zijn zo bang voor afwijzing, dat we de kans op afwijzing uit de weg gaan door onszelf niet expliciet kenbaar te maken. En vervolgens? Gaan we vooral lopen klagen (de ander afwijzen) dat hij het niet snapt en dat hij ons niet ziet. Dus waar we bang voor zijn, doen we prompt zelf.

“Waar we bang voor zijn – afwijzing –
doen we vervolgens zelf.”

Een sterke leider weet in hoeverre de boosheid tegenover hem iets met hem te maken heeft. Heeft hij zijn mensen echt over het hoofd gezien of voor het hoofd gestoten, dan maakt hij excuus en goede afspraken voor het vervolg. Vaak kan hij echter vaststellen dat het niets met hem te maken heeft. De frustratie van de ander, is van de ander. Hij hoeft het niet persoonlijk te nemen. Het is niet zijn zaak.

“De emoties van de ander, zijn van de ander.”

Het verhaal hierboven is geen pleidooi om keihard, cool en zakelijk alles als een teflon pan van je af te laten glijden. En iedere keer als iemand ergens mee zit te zeggen: “Dat zit toch echt in jou, het is niet van mij.” Het is wel een pleidooi om ‘niets persoonlijk te nemen’. En zelf een stuk zorgvuldiger te zijn met wat je anderen zelf (hardop) verwijt.

Want als je dieper kijkt, ben je wat je denkt en zegt echt zelf. Dat mag je dus allemaal wel heel persoonlijk nemen.

“Spreek zorgvuldig over jezelf en anderen.”

Uiteraard is het altijd belangrijk om als leider talent te spotten en te waarderen, goed te luisteren waar mensen mee bezig zijn, en te begrijpen wat ze vanuit kwaliteiten en passie bij willen dragen. Mensen stimuleren en faciliteren een waardevolle bijdrage te leveren, is namelijk de basis van goed leiderschap. Dat is het uitgangspunt.

“Zie en waardeer je mensen.”

Gezonde organisaties ontstaan door gezond en sterk leiderschap. Bewust-zijn is een voorwaarde voor sterk leiderschap. Ik nodig je uit om je meer bewust te zijn van in hoeverre je anderen ziet en waardeert. Word je tevens meer bewust van wat je anderen verwijt en onderzoek wat je daar zelf te doen hebt. Spreek zorgvuldig, over anderen en over jezelf. Dat maakt een wereld van verschil!

“Deel je je inzichten en ervaringen?”

Ik ben benieuwd naar je inzichten en ervaringen. Deel je ze hieronder? Dank je wel!

Wil je werken aan je bewust-zijn?

Wil je meer weten over dienend-leiderschap?

Bestel hier het #1 managementboek Dienend-Leiderschap.

Verder kun je bij ons terecht voor zowel online als live trainingen (individueel of met je team/organisatie) om je leiderschap- en/of organisatie te ontwikkelen, o.a. via:

De Online Training Dienend-Leiderschap
De Online Training Sterk Leiderschap
De Persoonlijke Verdieping Dienend-Leiderschap

We ontmoeten je graag weer, online of offline. Maak het verschil!

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de velden in om je op de wachtlijst te zetten:

Vul de velden in om de brochure aan te vragen: