Hoe leid ik sterk in crisistijd? 

Kun je dienend-leiden in crisistijd? Hoe blijf je dienend in crisistijd en onder druk? Gaat dienend-leiderschap helpen bij een crisis? Het korte antwoord op de ja/nee vragen is ‘ja’. Dienend-leiderschap werkt zelfs geweldig in crisistijd. Waarom? Het is helder, duidelijk, geeft houvast en heeft daarnaast oprecht oog voor wat je mensen verder nodig hebben. Wat hebben mensen nu vooral nodig? Een leider met verbindend en helend vermogen (zoals Spears ooit dienend-leiderschap karakteriseerde) zou mooi zijn.

Hoe activeer jij zelf je verbindend en helend vermogen? Hieronder een uiteenzetting met praktische tips voor goede online (en offline) samenwerking en om jezelf en de ander meer lucht (en daarmee heling) te geven. Beiden kunnen we in deze crisis goed gebruiken. Want wat is er aan de hand en wat doet dat met mensen?

Er is veel aan de hand
Het is heftig op dit moment. De lockdown, de avondklok, de rellen. Thuis aan het werk met kinderen die ook online naar school moeten en dat op een paar vierkante meter. Of je werkt in de zorg, bij de politie of de post, op je tandvlees. Dat alles nog eens extra gevoed door negatieve, angstig makende berichten via tv en social media. De buurman vindt de lockdown onzin, de buurvrouw vindt het een bittere noodzaak. De een zegt vaccineren. De ander wil dat we beseffen dat we al honderden (zo niet duizenden) jaren met coronavirussen leven.

Corona zou een signaal zijn dat we te ver zijn gegaan met vervuiling van onszelf en de aarde. Dit virus zou een slimme upgrade van Moeder Natuur zijn om ons te helpen. Daarnaast is het volgens sommigen een signaal dat we zelf aan ons immuunsysteem moeten werken. Meer bewegen, gezonder eten, minder vervuilen (dat adem en slik je namelijk allemaal zelf weer in), betere mindset en veel knuffelen of op zijn minst zorgen voor goede sociale contacten. Zoals ook de mensen in de Blue Zones dat doen. (Blue Zones zijn gebieden waarvan de bevolking een specifieke levensstijl en leefomgeving deelt en waar de mensen langer en gezonder leven dan ergens anders op de wereld.)

Wat waar is? Al vertrouw ik op logisch (natuurlijk) redeneren en weet ik hoe leiders en de media bijzondere keuzes kunnen maken onder druk en een eenzijdig verhaal kunnen inprenten. Ik weet het niet. Wat ik wel zie is dat de polarisatie in de maatschappij en op het werk heftiger lijkt te worden (is?). Steeds meer mensen zijn angstig, depressief, eenzaam, explosief en/of ten einde raad. Wat te doen?

Hoe leid je sterk en vooral ook dienend in crisistijd?

 

Dit is een blog voor iedereen die meer wil leiden, onafhankelijk van je achtergrond of functie.
Door de situatie waar we inzitten schieten we als mens al snel in de stressrespons. We maken meer cortisol aan, wat ons immuunsysteem ondermijnt. Dat betekent dat je sneller ziek wordt, maar ook dat je (op den duur) minder effectief bent in je werk en in je reacties. Je geheugen wordt minder en je tolerantie voor dingen die niet lekker lopen ook. Je mist het echte contact met collega’s en als leidinggevende zoek je naar manieren om je echt met je mensen te verbinden. Ze te steunen, inspireren, houvast en hoop te geven. Hoe doe je dat? Hieronder iets essentieels wat je zelf kunt (moet?) doen. Laten we echter beginnen met tips voor online samenwerken.

 

Online Sessies
Ben ten eerste glashelder wat voor jou voorwaarden zijn voor goede online bijeenkomsten.

Hieronder volgen daarvoor drie eenvoudige maar bijzonder effectieve tips. 

1. Aandacht
Een dienend-leider verwacht dat iedereen met zijn/haar volledige aandacht aanwezig is. Geen andere schermen open, niet appen of anderszins met anderen communiceren. Wat gebeurt er namelijk als je dat doet? Je hoort de ander minder en die ander voelt zich minder gehoord. Er ontstaat miscommunicatie, besluiten worden trager en minder goed en mensen raken steeds gefrustreerder. Wil je dat? Nee? Breng dan het respect voor jezelf en de anderen in de bijeenkomst op en sluit je telefoon, mail en andere notificaties af. Ben er echt, present! (Een) Present voor je collega’s.

“Be (the) present”

 1. Intentie
  Laat iedereen aan het begin van een online sessie stil staan bij punt 1 (aandacht/present zijn) en daarnaast zich bewust worden van hun intentie. Met welke intentie kom je in de sessie? Kom met tegenzin, ben je nog met andere dingen bezig, kom je je gelijk halen, laten zien hoe goed je bent of kom je om je oprecht uit te spreken en de anderen echt te horen? Is het je intentie om een gezonde uitwisseling en constructieve gezamenlijke besluitvorming te hebben of wil je gewoon snel verder met je eigen werk? Een leider kiest om bewust met oog voor het geheel aanwezig te zijn.
 1. Verwachtingen
  Spreek je verwachtingen voor de bijeenkomst uit. Waarom zijn we bijeen? Welke ideeën hebben de andere deelnemers daarover? Als je van elkaar begrijpt wat je met de sessie beoogt, wordt die eerder succesvol dan wanneer je niet helder bent over de gewenste uitkomst. En nee, de gewenste uitkomst is nooit ‘dat je je zin krijgt’ of ‘niet nog een extra taak erbij.’ De gewenste uitkomst gaat idealiter over iets als ‘samen tot de beste inzichten, besluiten, taken en/of werkafspraken komen’. 

Het is dus eenvoudig om een sessie succesvol te maken:

 • maak je aandacht vrij (als ieder dat voor zich doet, wow! dat zou jullie veel tijd besparen)
 • start met een constructieve en bewuste intentie, en
 • deel helder met elkaar wat je van de sessie verwacht.

Eenvoudig, maar niet gemakkelijk. Het vraagt discipline. Maak er een routine van!

Ben je er dan?
Nee, want je zit nog steeds met het feit dat mensen veel spanning, angst en andere negatieve emoties ervaren. Hoe ga je daar mee om?
 

Geef jezelf lucht!

 

De belangrijkste vaardigheid die je jezelf in/voor crisistijd eigen kunt maken is goed diep ademen. Jezelf letterlijk lucht geven. Dat is extra boeiend en waardevol in deze tijd aangezien Corona een boel met je longen doet. Dat is letterlijk verstikkend. De situatie waar we in zitten ervaren mensen figuurlijk ook als verstikkend. Dus geef jezelf lucht door bewuster te ademen! Diep ademen. Als je jezelf op deze wijze kalmeert en ruimte geeft, zal dit een positief effect op jouw lijf en hersenen hebben. Je gaat weer meer helderheid krijgen, sterker communiceren en je rust zal afstralen op je mensen. 

De basisprincipes deel ik in onderstaande video. Wat in dit korte stukje niet vermeld wordt, is dat je door je neus moet ademen. Dat is echt essentieel! Daar zit inmiddels een wereld aan wetenschappelijk onderzoek achter (voor een later moment).

De positieve effecten van diep (buik) ademen op je gezondheid, je stressverschijnselen, je reactie en (daarmee op) je relaties zijn enorm. Maar daarvoor moet je het wel dagelijks gaan oefenen. Want nee, beseffen dat je gestrest bent en dan gaan ademen terwijl je op het punt staat een sessie in te gaan, gaat je niet direct helpen beter te functioneren en te reageren. Tenzij! Tenzij je geoefend hebt. Dus ga minimaal 2x per dag 1 minuut bewust ademen.

 

Wat zijn goede momenten om te oefenen?
Ik heb vijf momenten waarop ik dagelijks (of regelmatig) oefen, zodat het diep en rustig ademen, mijzelf lucht geven, vrijwel vanzelf gaat – ook onder druk:

 1. Voor ik ga slapen (met stip op één)
  Dit zorgt voor meer ontspanning van mijn lichaam en daarmee een betere nachtrust.
 1. Zodra ik wakker word.
  Dit zorgt ervoor dat ik ontspannen en met goede energie de dag start.
 1. Voor het eten.
  Aan dit moment wordt vaak onbewust voorbijgegaan. Besef je dat als je gestrest aan het werk bent en je (achter je computer of tussen de bedrijven door) snel eet, je je eten minder goed verteert en de voedingsstoffen minder goed opneemt. Tip: Haal je lichaam, door voor het eten een paar keer diep te ademen, uit een eventuele ‘stress-modus’. Dan verteert je eten beter en neem je voedingsstoffen beter op.
 1. Als ik in de file sta, bij de kassa of ergens anders op moet wachten.
  Vroeger kon ik mij in dit soort situaties weleens ergeren of druk maken. De laatste jaren gebeurt dat niet meer. ‘Het is wat het is’. Ik benut mijn tijd bijvoorbeeld goed door mijn ademhaling bewust te vertragen, door diep en rustig te ademen.
 1. Voor een gesprek, presentatie of bijeenkomst.
  Als ik een sessie in ga, wil ik er helemaal zijn. Voor mij is het inmiddels geen oefening meer, maar een routine. Even zitten ademen, present zijn, zodat ik met mijn hele aandacht, goede energie en intentie het beste van mijzelf kan geven.

Ik wens je veel lucht en ontspanning!

 

Heb je vragen of tips?
Laat ze hieronder bij de comments achter.


Wil je meer weten over dit onderwerp en hoe je sterk leidt?

In de Online Training Sterk Leiderschap kun je daar alles over leren en in ontwikkelen.

Wil je een verdere boost voor je ontwikkeling?

Wil je meer weten over dienend-leiderschap?

Bestel dan hier Inge's nieuwe boek.

Verder kun je bij ons terecht voor zowel online als live trainingen (individueel of met je team/organisatie) om je leiderschap- en/of organisatie te ontwikkelen, o.a. via:

De Online Training Dienend-Leiderschap

De Persoonlijke Verdieping Dienend-Leiderschap


0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.