Dienend-leiderschap zorgt voor
florerende bedrijven.

Als je dienend-leiderschap dankzij het recente artikel ‘Bedrijven floreren pas bij dienend leiderschap’ uit de Telegraaf of het artikel ‘Investeren in werknemers: belangrijk, maar gebeurt weinig’ uit de NRC hebt ontdekt en gaat omarmen, is dat natuurlijk geweldig.

De meest vooraanstaande managementdenkers roepen al jaren dat dienend-leiderschap DE beste vorm van leiderschap is. In ogen van sommigen zelfs de enige echte vorm van leiderschap. Hoe meer mensen het snappen, hoe sneller de wereld beter wordt.

Leiderschap is geen positie, maar een verantwoordelijkheid waarbij je je ten dienste stelt van anderen. Nee, het is niet andersom. Je mensen zijn er niet voor jou, jij bent er voor je mensen. Als je dat begrijpt en ernaar handelt, is de kans groot dat je team of organisatie succesvol is.

Leiderschap is een verantwoordelijkheid.

Het is natuurlijk fantastisch wanneer een van de meest vooraanstaande hoogleraren op het vlak van bedrijfskunde, strategisch management en innovatie roept ‘bedrijven floreren pas bij dienend leiderschap’. Wel verwarrend dat aan het eind van het artikel als advies staat ‘zorg voor meer faciliterend leiderschap’.

Tijdens mijn promotieonderzoek moest ik duidelijk onderscheid maken tussen dienend-leiderschap en andere vormen van leiderschap. Als wetenschapper word je geacht concepten helder te definiëren en te onderscheiden. Als je dienend-leiderschap propageert is het dus bijzonder als je uiteindelijk aanraadt met faciliterend leiderschap aan de slag te gaan. Het zijn namelijk verschillende vormen van leiderschap.

Dienend-leiderschap is wat anders
dan faciliterend leiderschap.

Ben je benieuwd naar wat dienend-leiderschap anders maakt? Dat kun je hier lezen.

Naast dit onlogische advies (als bedrijven floreren bij dienend-leiderschap, ga dan ook aan de slag met dienend-leiderschap, niet met iets anders), wordt een definitie van dienend-leiderschap gegeven die een belangrijke misvatting omvat:

“Een dienende leider cijfert zichzelf een beetje weg”

Een dienend-leider cijfert zichzelf een beetje weg? Absoluut niet! Wie ben je als je jezelf wegcijfert? Wat voor voorbeeld ben je? Wil je dat je mensen dat volgen? Als leider wil en moet je staan. Helder en dankbaar voor wie je bent en wat je te bieden hebt. En ja! Je bent ook bescheiden.

Helderheid en stevigheid kan prima hand in hand gaan met bescheidenheid. Een mooi voorbeeld hiervan is een van de meest geprezen leiders ter wereld: Nelson Mandela.

Helderheid en stevigheid kan prima
hand in hand gaan met bescheidenheid.

Bescheidenheid betekent echter niet dat je jezelf wegcijfert. Dat is een veel gemaakte denkfout.

Bescheidenheid betekent dat je weet wat je zwakke punten zijn en beseft dat je weinig weet, en ook dat je staat voor wat je bij kan dragen. Dat zorgt ervoor dat je ‘OENig’ bent, dat wil zeggen Open Eerlijk en Nieuwsgierig.

Je vertelt wat je bezighoudt, je deelt kennis en ideeën, en je stelt oprechte vragen om het denken van de ander en jezelf verder te brengen. Het draait daarbij in de eerste plaats om de mensen die je dient, nooit om het bevorderen of bevredigen van je ego.

Een dienend-leider staat voor wie hij/zij is, zonder excuses, wegcijferen, kleiner of groter maken.

De basis van dienend-leiderschap is zelfbewustzijn en zelfacceptatie. Ik weet bijvoorbeeld van mijzelf dat ik snel kan oordelen als iets mij tegen de borst stuit. Daarvan ben ik mij bewust en dat accepteer ik. Dit wil echter niet zeggen dat mijn oordelen vervolgens met mij aan de haal mogen gaan of dat ik daar niet aan werk. Lees hier meer.

Het besef dat je oordeelt, helpt je om zelfonderzoek te doen en nieuwsgierig te worden. Daardoor ga je je eigen schaduwkanten ontdekken, die jou en anderen verhinderen te floreren. Ook wordt steeds duidelijker wat belangrijk voor je is en hoe je er echt voor jezelf kunt zijn. Dit alles helpt je om er meer voor anderen te zijn, opener te communiceren, vragen te stellen en dingen helder en krachtig te verwoorden.

Zelfonderzoek is nodig om te komen
tot dienend-leiderschap.

De bonus van je zelfonderzoek en nieuwsgierigheid is dat je uiteindelijk minder snel gaat oordelen. Dat levert je als leider en als mens veel op aan bijvoorbeeld informatie, waardering, verbinding, gemotiveerde mensen, meer energie en rust.

Een dienend-leider heeft een heldere missie, visie, waarden en identiteit. Dat is je basis. Dankzij die basis heb je ruimte om open te staan voor de beelden van anderen, goed te luisteren en te leren. Hier kun je een blog lezen wat daar over gaat.

Wil je werken aan die basis?
Een paar tips:

1. Neem je oordelen de komende tijd eens onder de loep. Wat zeggen ze over jou? Over jouw schaduwkanten? Hoe helpen ze je? Hoe hinderen ze je?
Wil je verdiepen en echt oude ballast, zoals oordelen, opruimen? Neem dan contact op voor een intake voor het Traject Moeiteloos Leiderschap.

2.  Word je bewust van momenten dat je jezelf wegcijfert en/of geen grenzen stelt. Wanneer maak je jezelf kleiner? Laat je jezelf als een voetveeg behandelen of over je grenzen heen gaan? Hoor je jezelf zeggen of denken: ‘wie ben ik om dit te vinden’, ‘het is ook maar mijn beleving’, ‘het gaat er vooral om dat het jou goed gaat’, ‘ik ben niet goed genoeg’ of iets van die strekking. Maak een lijstje van dergelijke ondermijnende zinnen en onderzoek ze. Waar komen ze vandaan? Hoe helpen ze je? Hoe hinderen ze je? Wat wil je met deze zinnen?

3. Lees de blogs over oordelen, niets persoonlijk nemen, het vinden van je waarheid en gedragsmanagement. In de blogs staan onderbouwde tips en oefeningen. Als je optimaal wilt profiteren, neem dan de tijd om daar mee aan de slag te gaan.

Wil je hierin begeleid stappen zetten? Neem dan contact met ons op. Wij inspireren en begeleiden je graag. Onderaan dit blog vind je ook al een aantal mogelijkheden om (gratis) aan de slag te gaan. In augustus organiseren we een besloten dag om aan een stevige basis voor leiderschap te werken. Als je daarin interesse hebt, lezen we het graag.

“Try not. Do!” (Yoda)

Een laatste opmerking over het artikel. Er staat: “Een dienende leider… , probeert de medewerker optimaal te laten floreren, … en probeert te helpen.” Misschien bedoelt professor Volberda met een dienende leider niet een dienend-leider? Want een dienend-leider probeert niet om medewerkers te laten floreren, dat doet hij/zij.

Zoals Yoda zei: ‘Try not. Do.’ Een dienend-leider is en doet. Hij/zij draagt bij aan de groei van anderen. Dat is de basis van dienend-leiderschap: bijdragen aan de groei van anderen.

Daarvoor moet je soms keihard zijn, een goede context creëren en vooral eerst werken aan je eigen groei en ontwikkeling. Maak je daar deze zomer wat meer tijd voor? Niet proberen, gewoon doen. 😉

Deel je je inzichten?

Leiderschap is ook het delen van je inzichten. Verrijk ons met je kennis en ideeën. Daar wordt iedereen beter van.

Als je de blogs waardeert, ontvangen we graag een ‘like’ of ‘share’ op social media.
Persoonlijke berichten/e-mails over wat je aan de blogs hebt, zijn ook tof.
Dank je wel voor de te nemen moeite!

Wil je verder ontwikkelen?

Wil je meer weten over dienend-leiderschap?

Bestel hier het #1 managementboek Dienend-Leiderschap.

Verder kun je bij ons terecht voor zowel online als live trainingen (individueel of met je team/organisatie) om je leiderschap- en/of organisatie te ontwikkelen, o.a. via:

De Online Training Dienend-Leiderschap
De Online Training Sterk Leiderschap
De Persoonlijke Verdieping Dienend-Leiderschap

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de velden in om de brochure aan te vragen: