Dienend-leiderschap en de liefde
Tijdens sessies over dienend-leiderschap deel ik altijd een kaartje uit waarop een prachtige tekst staat. Die tekst gaat over de essentie van dienend-leiderschap: liefde voor leven, liefde voor groei en ontwikkeling. In de tekst staat onder andere:
“To grow your people, you have to know your people.
To know your people, you have to love your people.
To love your people, you have to love yourself.
To love yourself, you have to know yourself.”
Wij bestaan bij de gratie dat we groeien en ontwikkelen. Wij beleven plezier aan groei en ontwikkeling. Als we vanuit liefde leven, is er ook sprake van gezonde groei en ontwikkeling. De drijfveer die tegengesteld is aan liefde, is angst. Als we leven vanuit angst treedt er verstarring op. Er is dan weinig sprake van (gezonde) groei, geluk en welbevinden. Kijk maar hoe het nu gaat.
Nog te veel leiders leiden vanuit angst. Angst om het niet goed te doen, angst dat anderen het niet goed doen, angst om de baan te verliezen, angst om afgewezen of niet aardig gevonden te worden. Wat zou er gebeuren als je je hier bewust van werd? Als je bewust een keuze zou maken om vanuit liefde te leiden?
Liefde? En de resultaten dan? #angst
Vroeger vond ik het spannend om tijdens leiderschapstrainingen het woord ‘liefde’ in mijn mond te nemen. Ergens begreep ik wel dat je echt om je mensen moet geven om ze goed te kunnen leiden. Maar van ze houden, ze liefhebben? Gaat dat niet wat ver?
Menig resultaatgericht leider begint in ieder geval te stuiteren bij het horen van het woord liefde. Mensen moeten toch gewoon hun werk doen? Ik hoef ze niet lief te hebben en zij mij ook niet. Je moet kunnen zeggen waar het op staat. Er moeten resultaten behaald worden en niet allemaal van dat softe gedoe.
Het interessante is dat als je iemand oprecht liefhebt, je juist niet soft gaat zitten wezen. Hoe liefdevol is het om iemand niet eerlijk en duidelijk aan te geven hoe je iets ervaart, waar je behoefte aan hebt of wat nodig is? Hoe aardig is het werkelijk om zaken met de mantel der liefde te bedekken?
Voorbeeld gedrag en onbedoelde signalen
Welk voorbeeld geef je als je je niet oprecht uitspreekt? Wat straal je hiermee onbedoeld uit? Nou, bijvoorbeeld dat het niet oké is om behoeftes te uiten of om je open en eerlijk uit te spreken. Als dat is wat je beoogt, moet je dat doen, maar het is niet liefdevol en heeft niets met leiderschap, zeker niet met dienend-leiderschap te maken.
Daarnaast geef je het signaal af: ‘ik denk dat je mijn waarneming niet aan kunt of dat je mij niet meer aardig vindt als ik mijn observaties/mening deel’. Met andere woorden, ‘ik heb onvoldoende vertrouwen in jou en/of in onze relatie, daarom zeg ik maar niets’. Is dat een interessante invalshoek? Voor mij was het in ieder geval ooit een belangrijke eyeopener.
Dit, terwijl jij? en anderen wellicht achter de rug van deze persoon om wel hun meningen met elkaar delen. Uiteraard heeft dat niets met dienend-leiderschap te maken. Als je iemand liefhebt, gun je die ander zijn/haar groei en ontwikkeling. Je spreekt je oprecht uit, zodat de ander de ruimte ervaart om dat ook te doen, om te groeien en te ontwikkelen.
Over hoe je je uitspreekt valt nog een boel te zeggen, maar ik wilde het hier met je over de liefde hebben. Wist je dat de oude Grieken verschillende woorden voor liefde kennen? Hieronder staat een kort overzicht voor je. Daarna volgt een belangrijke reflectie voor je welbevinden, je leiderschap en je relaties/samenwerkingen.
Zeven vormen van liefde
- Eros
Eros gaat over de passionele, de romantische liefde. De fysieke en emotionele liefde die je deelt met je geliefde in een intieme relatie. - Philia
Philia gaat over vriendschap, elkaar waarderen zoals je bent, elkaar vertrouwen en op elkaar kunnen bouwen. Maatjes zijn, er voor elkaar zijn, elkaar het beste gunnen en elkaar dus ook de waarheid kunnen zeggen. - Storge
Storge gaat over de liefde van ouders voor kinderen, de innige familieband. Het is een diepe liefde voortkomend uit (bloed)verwantschap die in gelukkige relaties eros versterkt. - Ludus
Ludus gaat over spelen, dat kan in de zin van flirten zijn, maar gaat vooral om plezier maken. Een soort liefde voor levendigheid en spel. - Pragma
Pragma is de pragmatische liefde. Je hebt een relatie vanuit pragmatische overwegingen. Veel relaties beginnen met eros of ludus en verworden tot een combinatie van storge en pragma. - Agape
Agape is de universele en onvoorwaardelijke liefde voor alles en iedereen. Deze liefde is niet afhankelijk van vriendschap of familiebanden. Deze liefde gaat over compassie, zorg, er zijn voor anderen zonder er iets voor terug te verwachten. - Philautia
Philautia is zelfliefde. Ongezonde zelfliefde zien we bij mensen die gericht zijn op zelfverheerlijking en verrijking. Gezonde zelfliefde gaat over eigenwaarde, vertrouwen in en zorg voor jezelf. Bij gezonde zelfliefde ben je niet afhankelijk van anderen. Je bent volledig oké met jezelf.
Het mooie is dat je dankzij gezonde liefde voor jezelf anderen ook op gezonde wijze lief kunt hebben. Je hebt dan geen bevestiging, waardering of aandacht van anderen nodig om je goed te voelen. Ook verdovende of oppeppende middelen zoals sex, drugs, alcohol, eten en Netflix worden overbodig. Je kunt het nog wel doen, maar je hebt het niet meer nodig om je beter te voelen. Je voelt je namelijk al goed genoeg.
Dienend-leiderschap valt of staat met gezonde zelfliefde. Het is dan niet erg als mensen je niet aardig vinden of je fouten maakt. Je gevoel van eigenwaarde leidt daar niet onder. Je bent oké met jezelf en daarmee straal je uit dat je oké bent met de mensen en de wereld om je heen. Bij gezonde philautia is er ook agape. Wie die beide vormen van liefde verstaat, heeft de sleutel tot geluk en dienend-leiderschap in handen.
Wil je hiervoor goed onderbouwde inzichten en oefeningen?
Meld je HIER aan voor de Online Training Dienend-Leiderschap.
Deze training start dit jaar eenmalig en is inclusief 4 live online sessies van 2 uur met mij. Door de opbouw heeft het traject meer impact dan een goede training (persoonlijk) leiderschap van 3 dagen. Het vraagt dat je gemiddeld 2 uur per week (12 weken) bewust aan je ontwikkeling werkt.
Gun jezelf dit en meld je aan voor 3 maart 2022. Ik ontmoet en sterk je graag.
Wil je een verdere boost voor je ontwikkeling?
Wil je meer weten over dienend-leiderschap?
Bestel hier het #1 managementboek Dienend-Leiderschap.
Verder kun je bij ons terecht voor zowel online als live trainingen (individueel of met je team/organisatie) om je leiderschap- en/of organisatie te ontwikkelen, o.a. via:
De Online Training Dienend-Leiderschap
De Online Training Sterk Leiderschap
De Persoonlijke Verdieping Dienend-Leiderschap
0 reacties